USA vrátili Taliansku ukradnuté umenie v cene miliónov dolárov

27.06.2012 Celý región

Rím 27. júna (TASR) - Spojené štáty vrátili dnes Taliansku ukradnuté umelecké diela v cene miliónov dolárov, medzi nimi dve 2300 rokov staré keramické vázy, rímsku sochu a renesančný obraz.

Sedem artefaktov, ktoré do Spojených štátov podľa talianskej polície prepašovali zločinecké skupiny špecializujúce sa na ukradnuté umenie, teraz odovzdajú ich vlastníkom a múzeám.

"K vráteniu týchto umeleckých diel došlo vďaka profesionálnej spolupráci medzi policajnými orgánmi v Taliansku a USA," uviedol dnes taliansky minister kultúry Lorenzo Ornaghi.

Talianska polícia oznámila, že maľovaná keramika, ukradnutá z archeologických miest v strednom a južnom Taliansku, sa dostala do jej pozornosti, keď sa objavili na dražbe v aukčnom dome Christie's v New Yorku.

Vrátený obraz zo 16. storočia maliara Lelia Orsiho zobrazuje grécku báj o Léde, ktorú Zeus zviedol v podobe labute. Obraz bol kedysi v súkromnej zbierke a následne predaný za zhruba 1,5 milióna dolárov (1,2 milióna eur) na aukcii Sotheby's v januári 2008.

Objavené červené, čierne a zlaté vázy - formálne zvané peliké a situla - zobrazujú scény zo starorímskeho života. Vrátená bola aj mramorová dvojhlavá socha rímskeho boha.
 

Vyberte región